26 februari, 2016

Trycktekniker

Det finns många olika sätta att märka/profilera sin produktmedia. Tryckteknikerna skiljer sig beroende på vilken typ av media man vill märka och vilken effekt man vill uppnå med märkningen. Kolla in några av våra trycktekniker i filmen nedan, och om du vill veta mer så har vi även en lite mer ingående förklaring i text nedan – och självklart får du gärna ringa och fråga oss om tips & trix!

Nedan kommer en förklaring på tryckteknikerna, i kronologisk ordning från videon.

Tampotryck (Pad print)

Tampotryck är en teknik som oftast används på hårda produkter som t.ex. pennor, powerbanks, nyckelringar och kundvagnsmynt. I den här tekniken så skapar man en bärare/stencil där trycket är inpräntat, bäraren hämtar sedan färg ifrån en behållare och studsas/duttar sedan färgen på produkten. En färg hämtas åt gången, så om man har 4 färger i sitt tryck så måste man göra 4st bärare/stenciler, en för varje färg. Vissa produkter behöver värmas efter behandling för att härda trycket/färgen.

Rekommenderas för: Hårda produkter

Digitaltryck (Digital Print)

Digitaltryck görs på lite olika sätt beroende på vilken maskin man använder. Produkterna monteras i maskinen eller på ett ”löpband” som sedan går in i maskinen, produkterna målas med de aktuella färgerna likt hur en skrivare fungerar, och färgen torkas sedan direkt med hjälp av UV-ljus.

Rekommenderas för: Tryck med många färger och toningar i färgerna (t.ex. foton eller flerfärgs-logotyper med skuggningar)

Screentryck (Screen Print)

En av de äldsta tryckmetoderna som fortfarande ser i princip likadan ut som den alltid gjort. Här börjar man med att skriva ut en film/duk med trycket. Duken placeras sedan i på en ram i en belysningsbox som genom belysning etsar in tryckmotivet. Ramen (ofta kallad schablon eller kliché) tillsammans med duken monteras sedan i en maskin, tillsammans med plagget som ska tryckas. Det hälls färg i ramen och sedan förs en rakel, likt en pensel, över duken som i sin tur endast släpper igenom färg där den har blivit härdad – alltså där trycket ska sitta. Även detta i steg en gång per tryckfärg. Efter färgen är tryckt på plagget så härdas färgen i en ugn för att fästa ordentligt.

Rekommenderas för: Textila plagg

Lasergravyr (Laser Engraving)

Lasergravyr börjar med att man programmerar in trycket i en dator. Produkterna monteras i en datorstyrd maskin som med hjälp av laser, graverar in trycket i produkten.

Rekommenderas för: Produkter i metall, glas eller trä där man vill ha en exklusiv finish. (Kan även användas på textilier för en annorlunda och skarp märkning.

Transfertryck (Transfer Printing)

Transferprocessen inleds på samma sätt som screentryck med skillnaden att trycket skrivs ut spegelvänt på papper. Tryckmotivet på papperet täcks sedan med lim på ena sidan och monteras emot plagget. För att fästa trycket på plagget så används en kombination av hårt tryck och hög värme via en värmepress. Baksidan och den överflödiga delen av papperet dras sedan bort.

Rekommenderas för: Textila plagg likt jackor, väskor och fodral

Brodyr (Embroidery)

Brodyr är en gammal märkningsform. Förr i tiden gjordes brodyrer för hand eller i manuellt styrda maskiner, idag sköts det i de flesta fall via datorstyrda symaskiner. Logotypen/trycket ritas först av i datorn där man visar datorn hur sömmarna ska gå och hur tätt trådarna ska sys – detta kallas att skapa ett mönsterkort. Plaggen monteras sedan i maskinerna och de flesta plagg monteras med en tjockare tygbit bakom brodyren (det vita/gråa man kan se på insidan av sin tröja ibland), detta för att stärka upp tyget. Maskinen syr sedan snabbt och smidigt på brodyren på plagget utifrån mönsterkortet.

Rekommenderas för: Textilier